Domaine de Juchepie - Loire

juchepie_1_kleinMet Domaine de Juchepie halen we opnieuw een domein met Belgische roots (Zele) in ons gamma. Eddy en zijn echtgenote Mileine Bracke zijn de eigenaars van die domein. In 1980 kochten ze er een buitenverblijf en sinds 2001 verblijven ze permanent in Faye, in de Loirestreek, onder Angers.

Eddy is maniakaal als het aankomt op zijn wijnwerk. Hij zorgde er ook voor dat zijn wijngaard het biolabel kreeg toebedeeld en hij verzet zich tegen alles wat op standaardwijn lijkt.
Juchepie heeft 6 wijnen in 3 categorien: 2 droge, 2 moelleux en 2 liquoreux allen op basis van de Chenindruif, merendeels geënt op de ‘Riparia Gloire’.

 

Wijngaard:

  • gelegen op zuid-zuid-westflanken van de rivier “Layon”
  • bodem van “Les Churelles” samengesteld uit rhyolite, op een koolstofhoudende ondergrond
  • bodem van “Les Quarts” bestaat uit groen- en purperkleurige schilfersteen en spilite, dooraderd met phtanite, onder een kleilaag van 20 à 40 cm
  • druivenrassen : “Chenin Blanc”, merendeels geënt op “Riparia Gloire”
  • ouderdom van de wijnstokken : gemiddeld 40 jaar (de oudste zijn van 1911)
  • biodynamische teelt, mechanische grondbewerking, zonder onkruidverdelgers noch enige synthetische produkten.

Wijnoogst:juchepie_2_klein

  • werken naar een maximum concentratie van door edelrot of “botrytis cinerea” aangetaste druiven, voor de edelzoete wijnen
  • selecteren van perfekt rijpe druiven, zonder edele rotting, voor de droge wijnen
  • geplukt met de hand en verzameld in kleine kisten
  • plukken gebeurt in 4 à 8 “tries”
  • gemiddelde opbrengst: 30 hl/ha voor de droge wijnen en 10 hl/ha voor de edelzoete wijnen

Vinificatie:

  • langzame persing, met kleine vertikale persen
  • vergisting op eiken vaten van 225 liter, zonder toegevoegde gisten of suikers
  • minimum opvoeding in vaten: 10 maanden voor de droge wijnen en 18 maanden voor de edelzoete wijnen
  • opvoeding op fijne droesem
  • elk jaar nieuwe vaten voor de beste “cuvées”

Blok weergave
Lijst weergave