Château Clauzet - Bordeaux linkeroever

clauzet_3_kleinDe nieuwe Belgische cru bourgeois supérieur in Saint-Estèphe.

Tijdens de recente classificatie in juni 2003 werd Château Clauzet ondergebracht in de kwaliteitsklasse Cru Bourgeois Supérieur. Over de 490 wijnen die werden voorgesteld en de 247 wijnen die in het klassement werden opgenomen, oordeelde de commissie die met de classificatie is belast, dat 9 wijnen het label Cru Bourgeois exceptionnel verdienden en bracht ze 87 wijnen in de categorie Cru Bourgeois Supérieur onder. Een mooie erkenning voor dit wijndomein dat sedert enkele jaren is opgenomen en dat de ambitie heeft om een plaatsje te verwerven in het peloton van de 10 eerste wijnen van de appellation.

clauzet_2_klein

José Bueno is er technisch directeur en oenoloog... de wijnmaker! Maurice Velge en zijn echtgenote Michèle legden zich met passie toe op het verwezenlijken van een oude droom en besteden daar minstens de helft van hun tijd aan. Deze Antwerpenaar is er trots op dat hij Belg is en houdt als gewezen reder enorm veel van natuur, bos, tuinen, jagen, vliegvissen en wijndruiven natuurlijk.

Het wijngoed
Het domein telt momenteel ongeveer 35 percelen. Ze zijn van start gegaan in 1997 met 10 ha, vandaag bestrijkt Clauzet 27 ha waarvan 24 in productie. Het terroir flirt met dat van grote cru's. De percelen liggen op het terroir van Saint-Estèphe en zijn omringd door Cos d'Estournel, Montrose, Meynet, Haut-Marbuzet, Phélan-Ségur, Calon-Ségur, les Ormes de Pez...". De diversiteit van de goed verspreide percelen staat garant voor de complexiteit in de assemblage van de wijnen.
De aanplant bestaat hoofdzakelijk uit:clauzet_1_klein

  • Cabernet Sauvignon, 55 %
  • Merlot, 40 %
  • Cabernet Franc, 2 %
  • Petit Verdot, 3 %

 

De gemiddelde leeftijd van de wijngaard ligt tussen de 30 en de 40 jaar. "Onze wijnstokken zijn ons kostbaarste kapitaal. Het is van essentieel belang dat we het genetisch patrimonium in stand houden. Gedeeltelijk heraanplanten gebeurt systematisch en verplicht ons tot twee oogsten." aldus José Bueno. Het werk in de wijngaard is duidelijk gebaseerd op gevoel voor waarneming. "We brengen ontzettend veel tijd door in de wijngaard, want daar begint het allemaal en elk perceel heeft een eigen persoonlijkheid. De percelen worden naar traditie 4 maal omgeploegd en het schoffelen maakt het gebruik van onkruidverdelgers overbodig."

clauzet_4_klein


De wijnmaker ...

José Bueno leerde zijn vak bij Mouton Rothschild. Gedurende 23 jaar stond hij eerst in voor de vinificatie, daarna werd hij meester van de wijnbereidingskelders voor Château Clerc Milon en Château D'Armailhac. "Ik kwam in de verleiding voor de uitdaging op Clauzet. Maurice Velge geeft me immers de middelen om een grote wijn te maken." Clauzet werkt met 7 verschillende kuipers. Met een flinke dosis gezond verstand en bescheidenheid vertelt José Bueno ons het volgende: "Ik maak gebruik van nieuwe technieken als ze iets bij te dragen hebben."

Clauzet: Saint-Estèphe op de elegante toer
Saint-Estèphewijnen hebben de reputatie dat ze soms nogal hard, stevig en minder strelend zijn dan de andere AOC-wijnen uit de Médoc. Wel zouden het uitstekende bewaarwijnen zijn. Met veralgemeningen moet men echter oppassen. Indien we de stijl van Clauzet met één woord zouden moeten omschrijven, zouden we kiezen voor "elegantie", hoewel de wijnen zeer complex zijn. "Indrukwekkende" wijnen, dat is niet echt iets voor José Bueno en de Velgen, zij geven duidelijk de voorkeur aan aangename wijnen, eerder dan aan "opgepepte" producten.

De Clauzet 1999 heeft een mooie, kruidige neus, waarin de fruitigheid overheerst op een evenwichtige materie, tannines en een aanwezige, maar discrete houttoets.

De Clauzet 2001 (mooi evenwichtige structuur) en 2002 behouden de stijl maar zijn vleziger en gestructureerder. We voelen een duidelijk crescendo van 1999 tot 2002. De Clauzet 2002 lijkt ons een van de meest geslaagde wijnen, met een prachtige, diepe kleur. De aroma's zijn nu al bijzonder verleidelijk (zwarte bessen, pruimen) met een gegrilde toets en een vleugje vanille, bijzonder weelderig in de mond.

Blok weergave
Lijst weergave