Château Famaey

Château Famaey is een familiebedrijf dat op traditionele wijze wijn produceert gecombineerd met een moderne infrastructuur en met eindeloos respect voor de natuur. Dit alles geeft een heerlijke wijn van een zeer hoge kwaliteit aan betaalbare prijzen. Al onze wijnen worden op het domein op fles getrokken. Dit geeft zekerheid op een eerlijk kwaliteitsproces. Voorts worden de toevoegingen aan de wijn geminimaliseerd om een zo natuurlijk mogelijk eindresultaat te hebben.

Château Famaey in Puy L'Evêque is sinds enkele jaren het eigendom (het vroegere Chateau Fontaynes) van twee Vlamingen: Marc van Antwerpen en Luc Luyckx. Zij hadden goed gezien dat de uitzonderlijk goede ligging van de 23 hectaren wijngaarden op de hogere terrassen (2e en 3e terras) van de Lotvallei mogelijkheden biedt tot het maken van kwaliteitswijnen. Een belangrijk deel van de wijngaard maakt deel uit van een mogelijke ‘Grand Cru’.

famaey_2_kleinEr werd enorm geïnvesteerd in al wat terrein en wijn betreft. De bodem bestaat uit klei en grind. De onkruidbestrijding gebeurt mechanisch of met de hand, dus zonder het gebruik van chemische middelen, om een zo natuurlijk mogelijk eindproduct te verkrijgen.

Om deze inspanningen te optimaliseren, hebben ze één van de allerbeste keldermeesters uit de regio aangetrokken: Yves Lafon.
Druivenstokken met een ouderdom van 22 tot 50 jaar (Malbec 85 %, Merlot 10 %, Tannat 5 %) garanderen het typische karakter van deze Vin de Cahors. De wijn wordt gemaakt volgens traditionele normen; lange gistingen, rijping op eiken vaten (Barriques). De wijn kan jong gedronken worden bij gevogelte en gegrilde gerechten (14 tot 16 graden C.), en iets ouder met wild, lam, rood vlees en kaas (17 tot 18 graden C.).

Blok weergave
Lijst weergave