Mas Igneus - Priorat

Mas Igneus (Bio!)

Regio: Catalunya (Gratallops - Tarragona)

Zicht op de Mas.

Appellatie: D.O.Q. Priorat
Eigenaars: Albet i Noya, JM Pujol-Busquets
Oenoloog: JM Pujol-Busquets
Stichtingsdatum: 1996
Website: www.masigneus.com

Geschiedenis

We kennen Josep-Maria Albet i Noya al als bio-pionier in Spanje. Zijn domein in de Penedès is vandaag nog steeds een voorloper op dit gebied. Met het succes van de nieuwe Priorat-generatie kreeg ook Josep-María een crush voor deze mooie regio en in 1996 besliste hij om een samenwerking aan te gaan met zijn collega-wijnmaker Josep-Maria Pujol Busquets uit Alella (Alta Alella) en de coöperatieve van Poboleda. De eerste bodega was dan ook gevestigd in de oude gebouwen van de coöperatieve in Poboleda. In 2004 verbrak de coöperatieve de samenwerking en het project verhuisde dan richting Gratallops, samen met een aantal wijnboeren uit Poboleda en Porrera die voor hen biologische wijngaarden bewerkten.

In de lente van 2005 opende een prachtige en originele nieuwe bodega - iets buiten Gratallops - tegen de flanken van l’Ermita. De finca heet dan ook “Costers de l’Ermita”. Het gebouw - getekend door architect Alfons Soldevilla - won zelfs prijzen voor zijn architectuur.
Mas Igneus was het eerste domein dat volledig ecologische wijnen maakte in Priorat.
Momenteel is vooral Mireia (de dochter van Josep-Maria Pujol-Busquets) als oenologe aan de slag op het domein.

Variëteiten 

De meest gebruikte en voorkomende druivensoorten zijn ook hier Garnatxa en Carineña voor de rode wijnen en Garnatxa blanca, Pedro Ximenez, Macabeu en Moscatel voor de witte wijnen. In totaal hebben ze vandaag een goeie 11 ha in eigendom verspreid over 3 wijngaarden + vieilles vignes van de wijngaarden van de geassocieerde bio-wijnboeren uit Poboleda.
Finca La Salanca : jonge wijnstokken Garnatxa en Carineña, op de weg tussen Torroja en Poboleda.
Costers de l’Ermita : is de wijngaard rond de bodega. Beplant met jonge wijnstokken Garnatxa, Merlot, Syrah, Garnatxa blanca en Moscatel. De Merlot, Syrah en Garnatxa blanca werden op hellingen geplant; de andere variëteiten op terrassen.
Comellars : net buiten Poboleda, beplant met Garnatxa, Cabernet Sauvignon en Syrah, op steile hellingen.
De wijngaarden worden vanzelfsprekend allemaal op biologische manier bewerkt.

Terroir

De bodem is op alle wijngaarden pure leisteen, in Gratallops zonder enig organisch materiaal, in Poboleda op sommige plaatsen gemengd met zanderige bovenlagen.

Het klimaat is mediterraan, maar met continentale invloeden, droog in de zomer, koud in de winter. Van wijngaard tot wijngaard zijn er soms kleine verschillen.
Zicht op de wijngaarden van Mas Igneus

Vinificatie

Manuele oogst. Gebruik van autochtone gisten. De witte wijn krijgt zijn gisting op cuves inox en gaat daarna voor élevage op eiken vaten van Allier gedurende 3 maanden, met dagelijkse bâtonnage. De wijn ondergaat geen malolactische gisting om de fraîcheur te bewaren.
De rode wijn krijgt eveneens zijn gisting op cuves inox, waarna hij zijn élevage krijgt van 3 of 6 maanden op Allier vaten. Er wordt niet geklaard of gestabiliseerd. De naamgeving van de FA206 is gebaseerd op zijn élevage: Fusta Allier (Franse eik van Allier) (FA) van het 2 de jaar, gedurende 6 maanden (206). Al wordt hier momenteel lichtjes van afgeweken. Zo gebruikt men ook acacia-vaten, terwijl de logica wel FA... blijft.

Blok weergave
Lijst weergave